/ Ergotherapeuten helpen mensen hun zelfstandigheid terug te krijgen

Het team ergotherapie van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) bestaat uit zes ervaren, gedreven en goed op elkaar ingespeelde ergotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een complexe zorgvraag, geven daarnaast tiladviezen aan zorgmedewerkers en leren mensen met chronische pijnklachten hoe ze het beste met hun energie kunnen omgaan.

 Jeanine van Arnhem, Angela van Keulen, Heleen Norg, Jeannette Verstraete, Edith Ruiten en Gerbrich van ’t Woudt vormen samen het team ergotherapie van ZONL. Zij werken vanuit verschillende locaties van de zorggroep en werken nauw samen met onder meer de specialist ouderengeneeskunde, de logopedist, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist, verpleegkundigen en de wijkverpleging.

Drie gemeenten

De ergotherapeuten werken verspreid door de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland. Jeanine en Gerbrich werken in revalidatie De Schakel in Emmeloord. Angela bezoekt cliënten in Emmeloord en Vollenhove, Jeannette in Steenwijkerland, Edith is te vinden op Urk en de dorpen Tollebeek, Espel, Rutten, Creil en Bant. Heleen richt zich tot slot op Emmeloord, Marknesse, Kraggenburg, Luttelgeest, Ens en Nagele.

 'Ergotherapeuten zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen'

Team ergotherapie v.l.n.r. Angela van Keulen, Jeannette Verstraete, Heleen Norg, Edith Ruiten, Gerbrich van ’t Woudt en Jeanine van Arnhem

Praktische oplossingen

De ergotherapeuten zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen die ervoor zorgen dat mensen hun zelfstandigheid behouden of weer terugkrijgen. Dat kan iemand zijn die een CVA heeft gehad en hulp nodig heeft met dagelijkse zaken, zoals aankleden, koken en het weer uitoefenen van hobby’s. “We oefenen, geven tips en ondersteunen bij het aanvragen van hulpmiddelen”, vertelt Jeanine. “Zodat mensen uiteindelijk weer zelfstandig en veilig thuis kunnen wonen.”

Veilig gevoel

Angela: “Mensen die erg ziek zijn en weinig tot niks meer kunnen, willen we een zo comfortabel mogelijk en warm gevoel geven.” Dat doen de ergotherapeuten met de zorgmethode PDL (Passiviteiten Dagelijks Leven), waarbij ze focussen op het afnemen van onrust, pijn en angstgevoelens tijdens de verzorging. Binnen het team zijn er diverse specialismen, zoals ziekte van Parkinson en handtherapie. Daarnaast zijn bijna alle ergotherapeuten geschoold volgens het Edomah programma. Hierin staan zowel de behoefte van de oudere met dementie als de mantelzorger centraal. Gerbrich: “Mensen met dementie die nog thuis wonen, kunnen we helpen met het aanpassen van activiteiten zodat er meer structuur en herkenbaarheid ontstaat.”

Pijnklachten

Mensen die veel pijn hebben door reuma of fibromyalgie, bijvoorbeeld, kunnen ook baat hebben bij ergotherapie. “Als je veel pijnklachten hebt dan heb je minder energie om dingen te doen. Hoe ga je daarmee om? We kijken samen met de cliënt hoe zijn of haar dag eruitziet en hoe de energie beter kan worden verdeeld”, legt Heleen uit.