/ Jeugd en Maatschappelijk werk in 2019

Jeugd en Maatschappelijk werk in 2019

/ Jeugdverpleegkundigen consultatiebureau nemen taken arts over

'Het vak van verpleegkundige krijgt meer inhoud'

Jeugdverpleegkundigen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land volgen de opleiding Pluis-Niet Pluis om enkele taken van de jeugdartsen over te kunnen nemen. Ouders die met hun kind(eren) het consultatiebureau bezoeken, zien vanaf nu vaker de verpleegkundige.

 

Kersverse ouders bezoeken het consultatiebureau voor het eerst wanneer hun baby vier weken oud is. Deze eerste afspraak is met de jeugdarts. De vervolgconsulten worden door de jeugdverpleegkundige gedaan, mits er geen medische bijzonderheden zijn. Doordat de arts minder kinderen ziet, kan hij of zij meer tijd besteden aan kinderen die specifieke zorg nodig hebben.

Opleiding

“Wij gaan de kinderen dus vaker zien”, vertelt jeugdverpleegkundige Eugenie Reijntjens. Ze neemt samen met haar collega Marijke Botman al sinds september enkele taken over van de jeugdarts op het consultatiebureau op Urk. Het consultatiebureau in Emmeloord gaat binnenkort over op de nieuwe werkwijze. Deze zogeheten taakherschikking is een landelijke ontwikkeling en daar gaat Zorggroep Oude en Nieuwe Land in mee. Jeugdverpleegkundigen van consultatiebureaus worden geschoold om onderzoekstaken van de arts te mogen overnemen. Tijdens de scholing (6 scholingsdagen, 20 dagdelen stage en een eindtoets) staat de ontwikkeling van het kind centraal.

Ontwikkeling

De verpleegkundigen leren over visuele stoornissen, hart(afwijking), heup(afwijking), genitale problemen/afwijkingen, luchtwegproblematiek, Van Wiechen onderzoek, ontwikkelingsachterstand en afwijkingen in de motoriek en de meest voorkomende afwijkingen.

lees meer

Jeugdverpleegkundigen Esther Haak, Eugenie Reijntjens en Lucandra Nunoo,

/ ‘Ouderenmishandeling komt vaker voor dan we denken’

StopHuiselijkGeweld.nu is er voor inwoners van de Noordoostpolder en Urk. Bel bij (een vermoeden van) huiselijk geweld naar 088 966 52 32.

In verband met de privacy hebben we voor een fictieve naam gekozen.

Meneer van der Berg (86): ‘Mijn zoon stond na zijn scheiding op straat en kon alleen bij mij terecht, zei hij. Wat doe je als ouder wanneer je volwassen kind met tas vol kleren op de stoep staat? Tuurlijk laat je hem binnen, je geeft hem te eten en zorgt ervoor dat hij zich weer kan opladen.

Hij bleef een weekje, zodat hij orde op zaken kon stellen. Een nieuw huis kon regelen en afspraken met zijn ex-partner kon maken. Maar een week werd een maand en een maand werd een jaar. Het ging niet goed met hem. Hij dronk te veel en gokte, al kwam ik daar pas veel later achter. Daar lag hij dan…op de bank, voor zich uit starend en met bonkende hoofdpijn. Of hij wat geld mocht lenen voor paracetamol. Daar begon het mee. Naarmate de weken vorderden ging hij er steeds vaker met mijn pinpas vandoor. Hij ging boodschappen doen, maar als ik samen met mijn dochter, die me helpt bij de boekhouding, op mijn bankrekening keek zag ik dat hij er veel meer geld vanaf haalde. Eerst waren het tientjes. Daarna honderden euro’s.

Aangifte doen

Mijn dochter sprak hem erop aan en hij ontkende. Soms ruzieden ze samen op de gang. De sfeer was niet fijn. Ik was doodmoe, kreeg er de zenuwen van en schaamde me voor mijn situatie. Een vriend, die ik het probleem toevertrouwde, zei dat ik aangifte moest doen bij de politie. “Dat nooit, het is mijn kind” zei ik tegen hem. Ik trok me steeds meer terug en volgens mijn dochter werd ik vergeetachtig, terwijl ik juist zo pienter ben voor mijn leeftijd. Ze nam me mee naar StopHuiselijkGeweld.nu. Hier sprak ik met een hulpverlener die mijn gevoel begreep. Ze luisterende en dacht met me mee. Ze kwam regelmatig bij me thuis om over het probleem te praten. Ik wist dat ik mijn zoon voor een ultimatum moest stellen, maar ik durfde het niet. Ik was bang voor hem.

lees meer

/ Sanne is coördinator Steunouder Noordoostpolder en helpt gezinnen

‘Ieder kind verdient aandacht’

 Ouders kunnen om uiteenlopende redenen de opvoeding tijdelijk als pittig ervaren. Hoe fijn is het dan als hun kind een of twee dagdelen per week in een ander gezin kan worden opgevangen? “Jouw kind krijgt bij de steunouder aandacht”, vertelt Sanne Tesselaar. Ze is vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) coördinator bij Steunouder Noordoostpolder.

Een steunouder helpt als het even niet soepel loopt in de opvoeding en verzorging van een kind (in de basisschoolleeftijd van 0-13 jaar). “Ouders kunnen niet altijd terugvallen op familie of vrienden als ze het even niet alleen redden. Dan is het zo fijn dat er steunouders (een gezin, echtpaar of alleenstaande met ruimte) zijn die hun hart en huis openstellen voor je kinderen”, vertelt Sanne.

Op adem komen

Voor een kind is dat prettig, omdat het even weg is uit de gespannen situatie thuis en zich welkom voelt in een ander gezin. Ouders kunnen op hun beurt ook op adem komen en worden begeleid door een andere hulpverlener, waar Sanne contact mee heeft. “Ouders leren ook om hun netwerk uit te breiden en om hulp te vragen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen om de zorg en opvoeding beter aan te kunnen.”

Steunouders zijn onmisbaar en Sanne is druk met het werven van vrijwilligers. “Weet je wat nou zo mooi is? Als steunouder kun je een kind binnen je eigen gezinsleven een vertrouwde plek bieden. Simpelweg door er te zijn. Dat is genoeg. Je hoeft niet op stap of allerlei leuke dingen te doen. Tijd en aandacht kan al zoveel betekenen voor een kind.”

lees meer